Posted on

Способи приготування кави

Способи приготування кави

Коли кавові зерна зібрано та обсмажено, настав час перетворити їх в напій. Чи знаєте ви, що різні способи приготування кави впливають на смак і аромат вашої кави? Розуміння різних методів заварювання допоможе вам вибрати правильне кавове обладнання для вашого бізнесу. Оскільки має важливе значення для успішної роботи кафе, тому що кожен тип кавоварок створює різний смак, має різний час заварювання та рівень кофеїну для улюблених напоїв ваших клієнтів.

1. Крапельна кава

крапельна кавоварка

Кава, що готується в крапельній кавоварці, заварюється у бумажному фільтрі, в який насипається мілкопомелена зернова кава, а гаряча вода «крапає» зверху заповнюючи фільтр. Вода проливається через мелену каву і готовий напій потрапляє в кавовий кувшин, який постійно підтримується в гарячому стані, та з якого зручно наповнювати чашки з кавою по-американськи для швидкої подачі відвідувачам.

Приготування кави крапельним способом займає більше часу, якщо ви не приготували каву завчасно, ніж використання еспресо-машини, оскільки гаряча вода для повного заварювання, контактує з меленою кавою довше. Але якщо порівнювати крапельну каву зі способом френч пресу, то крапельна кава готується швидше, оскільки вода в крапельній фільтр кавоварці швидко нагрівається і має стабільну температуру під час приготування.

Як користуватися крапельною кавоваркою

Крапельні кавоварки прості у використанні і не вимагають володіння будь-якими навичками, що робить їх ідеальними для зайнятих закусочних і ресторанів. Просто дотримуйтеся простих інструкцій нижче та переконайтеся, що графин на місці, перш ніж варити!

  1. Встановіть новий фільтр для кави в крапельну кавоварку.
  2. Додайте мелені кавові зерна у фільтр у співвідношенні 2 столові ложки на кожну чашку води.
  3. Додайте фільтровану воду в резервуар.
  4. Запрограмуйте машину на подачу заварювання в певний час або натисніть кнопку заварювання, щоб почати роботу негайно.

2. Френч-прес кава

каву наливають із френч-преса

Кава французького віджиму призначена для вживання відразу після приготування. Деякі любителі кави вважають, що приготування кави френч-пресом дає напій із сильнішим смаком, ніж крапельна кавова машина, оскільки це дозволяє маслу з мелених кавових зерен змішуватися з водою.

Френч – прес має циліндричний скляний графин із сітчастим фільтром усередині, який відокремлює мелену каву від гарячої води. Коли приходить час наливати та подавати, важіль натискається вниз, він проціджує та відокремлює кавову гущу від звареної кави, залишаючи гущу на дні, а рідку каву над фільтром. Перед заварюванням у френч-пресовій кавоварці каву слід змолоти до середнього помелу, щоб отримати найкращий смак.

Перевага використання френч-преса порівняно з кавоваркою крапельного типу полягає в тому, що ви можете регулювати температуру води, щоб ваші зерна досягли максимально можливого смаку під час заварювання. Крім того, фільтри не потрібні, оскільки в самому кінці використовується сітка для пресування, щоб відокремити гущу від готової кави.

Як користуватися френч-пресом

Щоб приготувати каву з френч-пресом, виконайте такі дії :

  1. Додайте мелену каву на дно френч-пресу. Використовуйте співвідношення 1 столова ложка меленої кави на 120 мл води.
  2. Доведіть воду до температури 90℃ і додайте в ємність для френч-пресу. Перемішайте воду з кавою.
  3. Помістіть кришку та фільтр на прес і настоюйте від 2 до 4 хвилин залежно від бажаного смаку. Чим довше ви дасте каві настоятися, тим міцнішим буде її смак.
  4. Натисніть на «поршень» френч-преса повільним рухом, щоб відцідити зерна від рідини.

3. Кавоварка еспресо

бариста готує еспресо за допомогою еспресо-машини

Крім способу заварювання, іншою відмінністю між кавою, приготовленою на крапельній кавоварці чи френч-пресі та еспресо є текстура і розмір використовуваної кавової суміші. Кава для еспресо мелеться набагато дрібніше, ніж кава для фільтр кавоварки чи френч-преса, і нагадує консистенцію цукрової пудри, яку потім варять за допомогою кавоварки для еспресо. Мелені кавові зерна поміщають у портафільтр, який є ручкою еспресо-машини і кріпиться до прокладки машини. Далі починається процес заварювання, коли вода проходить під тиском через зерна для отримання напою.

Еспресо-машини розроблені для швидкого прокачування невеликої кількості гарячої води через кавову суміш, і для приготування однієї порції еспресо може знадобитися всього 20 секунд. Еспресо має сильніший смак, ніж інші способи приготування. Воно також має більш вершковий смак, оскільки під час варіння утворюється невеликий шар піни, який називається крема.

Як користуватися еспресо-машиною

Виконайте такі дії, щоб використовувати еспресо-машину:

  1. Подрібніть кавові зерна до консистенції цукрової пудри.
  2. Налийте фільтровану воду в камеру для води кавоварки. Використовуйте 30 мл води на кожну порцію еспресо.
  3. Додайте суміш для еспресо в портафільтр.
  4. Використовуйте інструмент для темперування, щоб сформувати кавову таблетку у портафільтрі.
  5. Поставте чашку еспресо під носик кавоварки, щоб зібрати рідину.
  6. Помістіть портафільтр у його тримач і зафіксуйте його.
  7. Натисніть кнопку «Пуск», і еспресо буде готово всього за 20 секунд.

4. Наливна кава

процес заварювання наливної кави

Метод заливки кави — це повільна, обережна техніка, яка вимагає наливання впевненою рукою. Це неефективно для великих обсягів кави, але це найкращий спосіб продемонструвати смак і аромат невеликих партій моносортної кави. Щоб застосувати метод заварювання заливкою, вам знадобиться кавова суміш, паперові фільтри, чайник для води із носиком для заварювання та крапельниця. Крапельниці являють собою лійкоподібні посудини, які утримують фільтр. Деякі крапельниці мають графин, який збирає свіжозварену каву, а деякі крапельниці призначені для розміщення на чашці для кави. Виконайте такі кроки, щоб приготувати каву за допомогою ручного методу заливки:

Як приготувати наливну каву

  1. Відфільтровану воду закип’ятіть і перелийте в чайник з носиком для заварювання. Довгий вузький носик полегшує контроль наливу.
  2. Помістіть кавовий фільтр у крапельну воронку та промийте його гарячою водою.
  3. Подрібніть кавові зерна до середньої або мілкої дрібності та додайте бажану кількість у фільтр.
  4. Налийте невелику кількість води на гущу і дайте їй постояти 30-40 секунд. Це називається розквітом кавових зерен, під час цього процесу виділяється вуглекислий газ.
  5. Після розквіту суміші почніть дуже повільно поливати каву водою. Використовуйте кругові рухи та переконайтеся, що насичено всю основу. Процес заварювання займає близько трьох хвилин.

5. Кава Cold Brew

холодне заварювання кави

Процес приготування холодної кави значно відрізняється від стандартного. Перш за все, каву замочують у холодній воді або воді кімнатної температури замість гарячої. Сам процес замочування триває тривалий час, зазвичай протягом ночі. Цей спосіб заварювання дає висококонцентровану каву з більшою кількістю кофеїну, ніж кава для крапельного приготування.

Кава холодного заварювання стала популярною з кількох причин. Вона має більш м’який смак з меншою кислинкою та гіркотою, ніж крапельна кава. Ви також можете готувати її великими партіями, які зберігаються в холодильнику до двох тижнів. Це корисно для кав’ярень і кафе, які продають великі обсяги кави.

Незалежно від того, чи ви керуєте жвавою кав’ярнею, пекарнею, бістро чи закусочною, розуміння різноманітних технік приготування кави має важливе значення для успішної роботи кав’ярні. Тепер, коли ви розумієте різні методи заварювання кави, то можете приготувати широкий вибір кавових напоїв. Маючи ці базові знання, ви та ваші співробітники зможете адекватно визначити, який тип кави та техніка найкраще підходять для вашого бізнесу, а також для потреб ваших клієнтів.