Posted on

Що таке Моносорт кави (Single Origin Coffee)?

Що таке Моносорт кави (Single Origin Coffee)?

Кавові зерна одного походження (моносорт) вирощуються в одному місці, що надає їм унікального смаку та етичної відстежуваності. Щоб йти в ногу з новими тенденціями щодо етичного пошуку кави та незабутніх смакових вражень, кав’ярні розширюють асортимент моносортів кави. Підбираючи меню своєї кав’ярні, скористайтеся нашою статтею, щоб зрозуміти та використати властивості кави одного походження, створити різноманітну пропозицію напоїв, щоб відповідати вимогам споживачів третьої хвилі кави.

Купуйте моносорти кави

Що означає моносорт кави?

Чашки з кавою у кав'ярні
Якщо кава позначена як «одного походження» або «моносорт», це означає, що вона походить з однієї країни, регіону чи виробника та має унікальні смакові нотки місця свого зростання. Багато обсмажувальних підприємств використовують світлий чи середній тип обсмаження моносортів, задля збереження їх смаку, що дивує своїм різноманіттям.

Попит на каву одного походження з боку споживачів кави третьої хвилі утримує галузь на високому рівні. Відстежуючи кавові зерна до їх виробника, ви можете впевнитись, що вони належать до справедливої ​​торгівлі (fair trade), є екологічно чистими та органічними. Купівля кави єдиного походження стимулює дрібних фермерів і дозволяє вашим клієнтам доєднатися до культури регіону, де вирощено зерна для їх напою.

Що таке кава третьої хвилі?

Кава третьої хвилі описує кавову індустрію з 2000 року до сьогодні так само, як «міленіали» описують тих, хто народився між 1981 і 1996 роками; кава третьої хвилі передбачає як часові рамки, так і спільні цінності. Сучасні кав’ярні підносять вживання кави вище простого кофеїну, і споживачі тепер сприймають каву як задоволення та пристрасть. Кавовий рух третьої хвилі запрошує клієнтів залучитися до культури та процесу, завдяки якому виготовили їхню чашку кави. Саме третя хвиля кавового руху зробила моносорти кави популярними.

Типи моносортів

Свіжі необсмажені кавові зерна
Термін «моносорт» може означати будь-що, від цілого регіону до однієї ферми. Існують підтерміни в категорії моносортів кави, маєткова кава та кава з мікропартій, які відрізняються їх локалізацією.

Що таке Estate Coffee (Маєткова кава)?

Маєткова кава походить з однієї ферми чи кооперативу. Кава Estate — це підкатегорія моносортів кави, яку можна простежити. У більшості випадків це виробництво кавових зерен належить одному власнику. Одноосібне володіння забезпечує контроль якості та етичну відповідальність.

Що таке Microlot Coffee (кава Мікролот)?

Кава з мікропартії чи кава мікролот — це один сорт кавових зерен, вирощений на певній плантації. Кава Microlot є найбільш відстежуваною та нішевою кавою в категорії моносортів. Більшість етикеток мікролотів кави містять інформацію про партію або плантацію, де вирощували кавові зерна.

Що таке кава з моносортових зерен?

Оскільки кава – це консистенція помелу та спосіб заварювання, ви можете змолоти будь-який моносорт кави в дрібний порошок та використовувати його також в кавомашині для еспресо. Однак це не те, що вибирають більшість кав’ярень. Каву одного походження зазвичай роблять світлого чи середнього обсмаження, щоб підкреслити її унікальні смакові нотки. Їх сенсорні смакові профілі можуть змінюватися з року в рік. Бариста повинен мати особливу кваліфікацію, щоб працювати з моносортовою кавою. Додаткова ретельність і увага, що необхідні для цього, сповільнять процес приготування напою.

Щоб продемонструвати унікальні смаки кави одного походження, більшість кав’ярень по різному мелють зерна, використовуючи також метод холодного заварювання. На відміну від популярного еспресо, що базується, як правило, на купажі, напій на моносортовій каві підкреслює унікальність на однотипність своїх смаків.

Найкраща кава одного походження

Процес вибору кавових зерен Оскільки привабливість моносортів кави полягає в її відстежуваності, найкращою кавою одного походження є маєткова кава або кава з мікропартій, вирощена одним виробником та/або фермою. Це гарантує, що смакові нотки їхнього регіону будуть впізнавані і ми знаємо їх походження. Немає офіційних критеріїв найкращого смаку кави одного походження, окрім індивідуальних уподобань.

Що таке кавовий бленд (суміш кави)?

Підприємства із обсмаження кави виготовляють кавові бленди, поєднуючи різні зерна, щоб отримати бажаний смак і насиченість кави. Зерна, які використовуються в суміші кави, зазвичай походять від різних фермерів, регіонів і навіть континентів. Кав’ярні зазвичай використовують саме кавові бленди для приготування напоїв на основі еспресо, які передбачувано поєднуються з молоком.

Види кавових блендів

Розглянемо декілька видів кавових сумішей:

  • Суміші для сніданку – це суміші середнього обсмаження з арабіки та робусти, які зазвичай мають високий склад робусти, що забезпечує більший вміст кофеїну в напоях.
  • Суміші для частого вживання – це суміші світлого обсмаження з арабіки та робусти з переважною кількістю арабіки та низьким рівнем кофеїну.
  • Суміш 100% арабіки – це суміш 4-7 сортів арабіки середнього обсмаження, які забезпечують збалансований смак та якісний еспресо.

Моносорт чи бленд?

Кавові зерна моносорту та бленду
Різниця між блендом кави та моносортом полягає в тому, що зерна моносортової кави походять з одного регіону, тоді як зерна кавових сумішей формуються з різних плантацій та регіонів. Обсмажувачі та кав’ярні, які хочуть запропонувати простежувану та унікальну каву, вибирають зерна моносортів. Якщо вони хочуть пропонувати стабільні якісні смаки кави впродовж років, вони обирають кавові бленди.

Ми розбираємо найбільші відмінності між кавою одного походження та сумішшю кави, щоб ви могли вирішити, що підходить саме вам.

Вартість

  • Вартість моносорту кави бренду Trismoka – в середньому пакет 250 г кави одного походження коштує 462 грн.
  • Вартість бленду кави бренду Trismoka – в середньому пакет 250 г суміші (50% арабіки, 50% робусти) коштує 263 грн.

Доступність

  • Доступність моносорту кави – сезонна доступність кави одного походження обмежена.
  • Доступність бленду кави – суміші кави підбираються цілий рік/без обмежень.

Застосування

  • Найкраще застосування моносорту кави – Cold Brew, Manual Brew, Auto Pour Over, френч-прес.
  • Найкраще застосування бленду кави – еспресо, кава по-турецьки.

Наявність кофеїну

  • Кофеїн в моносортах кави – моносорти, як правило, популярні серед сортів арабіки, кількість кофеїну в яких не велика.
  • Кофеїн в блендах кави – в залежності від складу арабіки та робусти в бленді, вміст кофеїну може варіюватись. Як правило, суміші мають значно більший вміст кофеїну, ніж моносорти.

Поширені запитання про моносорти кави

Хоча визначення кави одного походження просте, придбання та приготування кавових зерен моносорту може бути складним. Тому коротко зупинимось на деяких питаннях, які цікавлять обсмажувачів та кав’ярні, що інвестують у моносортову каву.

Характеристики походження кави

Кавові зерна набувають характеристик місця свого походження. У той час як слово терруар традиційно використовується у виноробстві, ті самі поняття застосовуються щодо кави. Терруар – це те, як клімат, ґрунт і рельєф регіону впливають на вирощені там вина (або каву). Так, наприклад, кавові зерна, вирощені на одній ділянці з банановими деревами, будуть містити бананову есенцію, а кавові зерна, вирощені біля моря, можуть мати приємну солоність. Коли ви змішуєте кавові зерна з кількох регіонів разом, ви втрачаєте їх чіткий терруар. Однак кава одного походження зберігає свій терруар.

Скільки коштує смажена кава одного походження?

У середньому пакет 250 г смаженої кави одного походження бренду Trismoka коштує 462 грн. Чим більше спеціалізовані кавові зерна, тим дорожче вони будуть коштувати. Багато цін на маєткову каву та каву з мікропартій сягають 625 грн за пакет 250 г. Кав’ярні повинні надавати якомога більше деталей про свою каву одного походження, щоб клієнти розуміли, чому вони варті більшого.

Навіщо пити моносорти кави?

Пити та інвестувати в моносортову каву – це етично та прибутково. Крім того, любителі кави, які бажають розширити свою палітру та відчути несподівані смаки, заплатять додатково за чашку кави одного походження.

Для сучасного споживача, який керується цінностями, споживання моносорту кави — це не лише смак, це й екологічна та соціальна обізнаність. Створіть лояльність до бренду, відкриваючи кав’ярню, пропонуючи каву одного походження.

Купити моносорти кави в Україні

Наш інтернет магазин пропонує моносорти кави італійського бренду Trismoka. В асортименті кава з Колумбії, Перу, Панами, Коста-Ріки, Нікарагуа та Кіліманджаро. Замовити цю каву можна просто зараз, доставка працює по всій Україні.