Posted on

Як стати бариста

Як стати бариста

Робота бариста ідеально підходить для людей, які мають пристрасть до кави, тих, хто хоче працювати в сфері громадського харчування, або для молодих людей, які хочуть отримати чудову першу роботу, що навчить їх багатьом навичкам, які можна передавати. Продовжуйте читати, щоб дізнатися, що таке бариста, як виглядає типова посадова інструкція бариста, як просунути свою кар’єру як бариста та які якості власники кав’ярень шукають у потенційних найнятих.

Посадові обов’язки бариста

Посадові обов'язки баристаБариста працюють у різних закладах – від мережевих кав’ярень до елітних кав’ярень, де варять вишукану каву. Місце роботи бариста вплине на ваші обов’язки. Зважаючи на це, існує загальна посадова інструкція бариста, яка стосується більшості посад:

  • Обслуговування клієнтів та прийом замовлень.
  • Заварювання та подача кави і кавових коктейлів клієнтам.
  • Помел свіжих кавових зерен для приготування кави.
  • Приготування інших видів напоїв, таких як чаї, лате, фрапе, холодне браво тощо.
  • Робота з грошима та внесення змін для клієнтів.
  • Приготування, збирання або подача їжі клієнтам.
  • Обов’язки прибиральника, такі як прибирання кавового обладнання, миття дрібного посуду, прибирання їдальні та обслуговування ванних кімнат.

Посадові обов’язки професійного бариста

Хоча обов’язки, наведені вище, поширюються на всіх бариста, є деякі додаткові обов’язки, які можуть виконувати професійні бариста. Професійний бариста – це той, хто має розширені знання про каву, профілі смаку, обсмажування та найкращі практики кавоваріння.

Швидше за все, вони працюватимуть у кав’ярні вищого класу, що обслуговує любителів кави, які готові витратити більше за чашку якісної кави. Ось деякі додаткові обов’язки, які можуть мати професійні бариста:

  • Вивчення різних видів кави та зерен.
  • Створення різних смакових профілів і кавових сумішей.
  • Складання рекомендацій клієнтам на основі їхніх уподобань.
  • Використання висококласного кавового обладнання для приготування кращої чашки кави, яка повністю розкриває смак і аромат.
  • Приготування різноманітних напоїв на основі еспресо, таких як лате, капучино, кафе мак’ято тощо.
  • Приготування лате-арт для клієнтів.

Як стати бариста

Як стати баристаСтати бариста – це чудова робота для студентів коледжів або людей, які хочуть працювати в сфері громадського харчування, оскільки в Україні відкривається все більше кав’ярень і кафе, що шукають працівників.

Хоча досвід роботи не є обов’язковим для роботи бариста, певний досвід роботи з кавою та громадським харчуванням може допомогти вам отримати роботу в кав’ярні. Ми пояснимо, як стати бариста без досвіду, а також як продовжити кар’єру бариста та удосконалити свої професійні навички.

Як стати бариста без досвіду

Плануючи стати бариста, не бійтеся, якщо у вас немає попереднього досвіду роботи в кав’ярнях. Якщо у вас немає попереднього досвіду, шукайте роботу бариста у великих мережах кав’ярень або в невеликих кав’ярнях, які готові приділити час, щоб добре вас навчити.

Але в будь-якому випадку буде не зайвим отримати мінімальні теоретичні і практичні знання для бариста, якщо ви вирішите влаштовуватись на роботу. Напевно, найкращий спосіб це зробити – пройти швидкі курси бариста у вас в місті, де за один день вам розкажуть про основні тонкощі та специфіку роботи і навчать виконувати базові процеси.

Що ви дізнаєтесь на базових курсах бариста?

Ось короткий перелік деяких тем, які охоплюватиме тренінг бариста:

  • Відмінності арабіки та робусти, їх вирощування.
  • Правила приготування еспресо.
  • Вибір суміші зернової кави для кав’ярні.
  • Вода та її значення для еспресо.
  • Професійне обладнання для еспресо: види, принципи роботи, налаштування та догляд за ним.
  • Помел кави та її значення для еспресо.
  • Ключові навички у приготуванні еспресо.
  • Правила збивання молока та приготування коктейлів на основі еспресо.

Як стати успішним бариста

Замість важких навичок багато потенційних роботодавців шукають якості та характеристики, які роблять успішного бариста. Ось деякі з основних навичок, які повинен мати бариста:

  • Відмінні навички роботи з людьми: люди, що можуть утримувати посмішку на обличчі навіть під час напружених змін.
  • Бажання вчитися: люди, які добре піддаються навчанню, а потім можуть навчити інших.
  • Здатність функціонувати у швидкоплинному середовищі: індустрія громадського харчування, включно з виробництвом кави, може бути неспокійною та швидкою. Потенційні бариста повинні вміти справлятися зі стресом і жонглювати кількома замовленнями одночасно.
  • Розуміння, орієнтоване на деталі: приготування кави вимагає багатьох кроків, щоб повністю розкрити смаки, і допущення помилки може кардинально змінити профіль смаку кави. Успішні бариста повинні приділяти пильну увагу кожному етапу процесу, щоб забезпечити якість і послідовність.
  • Здатність будувати стосунки: для бариста важливо будувати стосунки з клієнтами. Вивчаючи імена ваших постійних відвідувачів та їхні замовлення, ви відчуваєте, що їх привітно приймають, і це допомагає їм повертатися.

Для бариста, які працюють у галузі кілька років і хочуть перетворити свою роботу на кар’єру, є кілька тренінгів, які ви можете розглянути. Багато різних типів організацій проводять курси підвищення кваліфікації бариста, тому шукайте та дивіться, що доступно у вашому регіоні.

Власники та менеджери кав’ярень також можуть отримати вигоду від курсів бариста, використовуючи знання, щоб покращити свій вибір кави та зробити своє навчання більш авторитетним.

Що таке бариста?

В Україні ми використовуємо термін «бариста» для позначення того, хто готує і подає каву та кавові напої. Але звідки взявся цей термін?

Що означає бариста?

Слово «бариста» походить з Італії і перекладається як бармен. В Італії бариста відповідають за подачу як алкогольних, так і безалкогольних напоїв, включаючи каву та напої на основі еспресо. Цей термін зазвичай стосується лише тих, хто виготовляє кавові напої, а не алкогольні, як в Україні.

Незалежно від того, чи ви студент коледжу, який шукає роботу на неповний робочий день, чи ви любитель кави, який хоче поділитися своєю пристрастю зі світом, робота бариста – чудовий вибір. Крім того, вам не потрібен попередній досвід роботи в сфері громадського харчування, щоб навчитися бути бариста, що робить його відмінною позицією початкового рівня в галузі.