Posted on

Кавові тренди 2023 року

Кавові тренди 2023 року

Кава є невід’ємною частиною щоденного життя українців. Результати дослідження «Споживання кави поза домом», проведеного «Кантар Україна» свідчать, що в середньому українці випивають до 15 чашок кави на тиждень, з яких 6 – це кава «з собою». Бажання випити чашечку кави є постійним, але типи кавових напоїв, яким віддають перевагу споживачі, розвиваються в залежності від культури споживання кави. У 2023 році люди будуть віддавати перевагу кавовим трендам, які враховують насичений графік. Швидко готується, добре транспортується та замінює їжу — ось основні тенденції в кавових трендах 2023 року.

1. Концентрат кави

Концентрат кави, як випливає з назви, — це концентрована кава, яка дозволяє готувати високоякісні напої без складного обладнання. Тобто, це по суті надміцна кава, настільки міцна, що її доводиться розбавляти. А ще одна чудова перевага концентрату кави полягає в тому, що він дає вам змогу приготувати чашку кави за лічені секунди.

Концентрат коштує набагато менше за чашку, ніж напій із кав’ярні, і він дуже універсальний. Ви можете використовувати його для приготування гарячих напоїв, напоїв з льодом, чорних чи з молоком, або навіть як інгредієнт для приготування їжі чи надання смаку морозиву та іншим десертам.

2. Холодна кава

Від класичної кави з льодом до холодної кави преміум-класу та модної швидко охолодженої кави – холодна кава пануватиме у 2023 році. Люди надолужують згаяний час та живуть у дорозі, і багато хто повернувся принаймні до роботи в офісах на неповний робочий день. Холодна кава переноситься краще, ніж гаряча, вона є пристосуванням до швидкого способу життя.

Зміна клімату є ще одним фактором, що сприяє домінуванню холодної кави. У 2019 році дослідження показало, що клієнти шукають холодну каву цілий рік завдяки зростанню глобальної температури. Ця тенденція зберігається, і в 2022 році ще більше клієнтів віддавали перевагу холодним напоям, а деякі роздрібні продавці посилалися на 30% зростання замовлень холодної кави.

3. Холодна піна

Холодна піна кавиСпінене молоко вже багато років є класичним доповненням до кави. Однак зі зростанням кількості холодних кавових напоїв центральне місце займає холодна піна. Холодна піна — це холодне спінене молоко, створене для супроводу холодних кавових напоїв. Гаряча піна розсіюється при додаванні до холодних напоїв, але холодна піна зберігає кремову, схожу на безе форму та структуру.

Холодну піну часто просочують ароматизаторами. Покращуйте свої холодні кавові напої, додаючи сезонні холодні піни з різними смаками. Зростає кількість клієнтів із непереносимістю лактози та веганів, що робить рослинне молоко життєво важливим для сучасних кав’ярень. Очікуйте також побачити холодну піну на рослинній основі в меню кафе. Найкращим рослинним молоком для приготування холодної піни є кокосове молоко.

4. Протеїнова кава

Proffee, або протеїнова кава, з’явилася як тренд на TikTok, щоб перетворити ранкову каву на ситний спосіб розпочати день. Кав’ярні скористаються цією тенденцією та рекламуватимуть пункти меню білкової кави клієнтам, які не можуть повноцінно поснідати вранці. Ви можете приготувати профі, змішавши каву з готовим протеїновим коктейлем. Цей спосіб забезпечує до 30 грам білка.

Інші вирішують змішувати каву з білковими порошками рослинного походження, які зазвичай містять від 20 до 25 грамів білка. Кава з колагеном особливо популярна, оскільки вона надає каві насичену текстуру, не змінюючи її смак чи аромат. Дві мірні ложки порошку колагену містять приблизно 11 грамів білка. Поєднуйте колагенову каву з рослинним молоком з високим вмістом білка, такими як горохове молоко, щоб додати її до протеїнового ряду інших пропозицій профі.

5. Кава лате з їжею

Кава лате з їжеюКава лате, що прикрашена їжею, стане веселим трендом у 2023 році. Зазвичай натхненні ностальгічними ласощами, кав’ярні пропонують лате, які відтворюють улюблений десерт, прикрашений додатковими продуктами.

Уявіть собі лате з вівсяним молоком, покрите крихтами пирога з вівсяними пластівцями, або лате з полуничного пісочного тістечка, покрите ліофілізованою полуницею та шматочками пісочного тістечка. Можливості безмежні! Ця тенденція сприяє маркетингу в соціальних мережах завдяки широким презентаціям і може допомогти кав’ярням залучити нових клієнтів. Споживачі мають підвищене бажання отримати враження від свого напою, а кава лате, що прикрашена солодощами відповідає цьому запиту.

6. Високоякісна розчинна кава

Колись любителям кави доводилося вибирати між зручністю та якістю, коли справа доходила до кави. Але сьогодні все більше компаній використовують найкращі кавові зерна та послуговуються новими технологіями для приготування розчинної кави з насиченим смаком.

Особливу увагу в 2023 році слід приділити розчинній каві з добавками, наприклад, з женьшенем, гуараною чи ячменем. Ці кавові напої стають дедалі популярнішими не тільки у Європі, як корисні і різноманітні варіанти кави. Тим більше, приготувати ці кавові напої із корисними та смачними добавками легко як вдома, так і в умовах кав’ярні вони готуються дуже швидко на спеціальних кавових аппаратах. До того ж кавові напої з добавками не лише смачні та швидко готуютьтся, а й корисні для вашого здоров’я.

Тенденція Dalgona розвивається

Говорячи про розчинну каву, одним із великих трендів 2020-х років стала кава Dalgona. Для приготування якої збивається розчинна кава з цукром і водою для створення густої кавової піни.

Перегляньте це відео, щоб отримати пояснення та рецепт:

У 2023 році Dalgona все ще існує, але з’являються складніші рецепти, частково завдяки доступу до кращої розчинної кави. Шукайте сезонну каву Далгона, як-от гарбузову, м’ятну чи будь-яку іншу, що придумає ваш місцевий бариста.

Читайте також кавові тренди 2021, 2022 років